"Vreemd" DNA in onze cellen

1 november 2023 door Michael Smulders

DNA: hoe kwetsbaar is dat? Kan ‘vreemd’ DNA uit vaccins ons DNA beschadigen?
In deze blog uitleg over hoe DNA in onze cel(kern) terecht kan komen, en hoe gevaarlijk dat dit is.

1 Virussen
Hoe het DNA van virussen in de celkern komen is inmiddels uit gebreid beschreven, zie ook de afbeelding hieronder:

https://viralzone.expasy.org/9892  

2 DNA vector vaccins

Er is veel opschudding over mRNA vaccins, maar er zijn meer soorten vaccins
In vectorvaccins (AstraZeneca, Spoetnik, Janssen,) wordt (DNA)codering voor het spike-eiwit in een adenovirus aangebracht.  Over de werking schijven de fabrikanten:
“Het vaccin met daarin het adenovirus levert het DNA met de genetische code voor het S-eiwit in de kern van de gastheercel af. Het adenovirus heeft verder geen functie meer en is louter als boodschapper gebruikt. Het virus-DNA integreert niet in het menselijk DNA maar blijft als episomaal DNA (apart extrachromosomaal deel) in de kern van de gastheercel achter.” 

3 mRNA vaccins: inbouw als het enzym ‘reversed transcriptase’ aanwezig is.

Het eenrichtingsverkeer DNA> mRNA> Eiwitsynthese kan worden omgedraaid als dit enzym aanwezig is: RNA wordt dan omgezet als DNA-codering geplakt in het menselijke DNA.
Er was eerder commotie over Pfizer-vaccin, aangetroffen in het DNA van lever-cellijn die in het laboratorium gekweekt wordt.  (https://www.mdpi.com/1467-3045/44/3/73)
Onder heel speciale omstandigheden kan dus toch RNA na transcriptie in het DNA terecht komen.

4 Verontreininging in mRNA vaccins

Onlangs is duidelijk geworden dat er in Pfizer mRNA vaccin ook DNA een verontreiniging zit in de vorm van kleine DNA fragmenten. (https://osf.io/mjc97/). Juist de verpakking in lipo-deeltjes die er voor zorgen dat mRNA ongehinderd de cel in kan maakt op dezelfde manier het vroegtijdig onschadelijk maken van vreemd DNA onmogelijk.

Vreemd DNA in de celkern en dan ?

 Leidt puur het aanwezig zijn van DNA van virussen of vaccins in de celkern automatisch ook tot inbouwen en dus verandering van de genetische code van de mens? Is dat dan reden tot paniek?
Het is niet uitgesloten dat het inbouwen gebeurt, waar vreemd DNA, of het nu van een virus komt of al dan niet met een omweg van een vaccin, in de celkern wordt gedropt, pal naast uw erfelijk materiaal. Maar dat dit vaak voorkomt lijkt onwaarschijnlijk.
Daarnaast, de kans dat dit stukje (omdat het overgrote deel van het DNA helemaal ingepakt zit en niet wordt afgelezen) tot expressie komt is gelukkig niet zo groot. Misschien is de angst voor ingebouwd DNA niet terecht. Het grootste deel van ons DNA ligt opgerold en ingepakt.

Er is echter een zwak schakel in deze keten: de celdeling. Dan ontvouwen zich de chromosomenparen en op dat moment ontstaat er ook de mogelijkheid tot aberraties. Die komen ook zonder vaccins en virussen voor. Cellen die daarna ontsporen worden in principe weer opgeruimd door ons lichaam (maar niet altijd!).

Er zijn twee dingen waar we attent op moeten blijven.
Dat is op de eerste plaats het veranderen van het DNA van zaadcellen of eicellen want dan gaan we afwijkingen doorgeven aan de volgende generatie.
Op de tweede plaats, en dat zou in alle cellen kunnen voorkomen, de mogelijke beïnvloeding van de stukjes DNA die coderen voor de start van celdeling of coderen voor de remming van celdeling.
Met name het stukje aangeduid al SV40 is hiervoor berucht. U heeft niet veel fantasie nodig om te begrijpen dat interfereren met aan of uit zetten van celdeling kwaadaardige aandoeningen in de hand werkt.

Nogmaals, ga nou niet denken dat je als je gevaccineerd bent, met een of andere bom in je lijf loopt. Het overgrote deel van de cellen waarin vreemd DNA of RNA terechtkomt, zeker als het de bedoeling was om op de celwand het spike eiwit tot expressie te brengen, zijn allemaal opgeruimd door het immuun systeem. Maar er is wel een oproep aan de overheid en de wetenschap om het probleem niet te bagatelliseren dat er cellen achter gebleven zijn met veranderde eigenschappen, ,ook in de genetische codering. Dat dit moglijk zo is maakt onderdeel uit van de individuele afweging of je wel een booster moet gaan halen, dus bij het tot stand komen van de "informed consent" . Waar zeker tot nu toe aanmerkingen op te maken zijn.